Borsa controverselor inutile [galerie foto + video]

Borsa are calitati de a deveni o perla a Maramuresului. Publicitatea negativa insa i-a adus deservicii, iar felul independent de a fi al oamenilor de la munte a ajutat deasemena la crearea unei legende a Borsei fara reguli si fara legi. Nu e chiar asa: in Borsa sunt exacerbate evenimente care se petrec si in Baia Mare ori in alte locuri.

Asezat pe vaile raurilor Viseu si Cisla, orasul are un relief incantator, prins in cleste intre muntii Maramuresului si muntii Rodnei, iar in dreptul orasului vegheaza semet varful Pietrosul Rodnei, cel mai inalt din Maramures, cu 2303 metri altitudine. Practic, orasul e inconjurat de zone naturale protejate si rezervatii, ceea ce nu a deranjat pe amatorii de lemn gratis din padurea Statului-initial, sa se serveasca. Imaginea rea a localitatii dateaza din anii ’90, cand odata cu decaderea mineritului, o multime de oameni au intors ochii spre padure. Altii spre animalele protejate de lege, precum capra neagra. Cei mai multi insa au luat calea strainatatilor, fiind plecati in lume peste 12.000 de borseni, care in timp au cladit adevarate cartiere de case noi, cu excesele de rigoare. Peste toate insa, munca lor a fost fructificata: in lunile de vara, in Borsa intra 2-3 milioane de Euro, conform filialelor bancilor din oras.
Borsa  - Spital

Borsenii au fost insa intotdeauna oameni aprigi, dovada stand istoria lor. Ei au infrant ultima invazie tatareasca, in 1717, ei au fost cei care au pornit sa elibereze Sighetul de trupele sovietice, in 1945. Amestecul de vechi si nou e aici impresionant: casele vechi de lemn se invecineaza cu vilele imense si cu casele cochete de vacanta, unele strazi ajungand la 1000 metri altitudine.
Borsa - zona centru

Oferta turistica a Borsei e si ea deosebita: inafara ariilor protejate, partiile de schi-iarna si stanele de la Stiol-vara plus Cascada Cailor sunt atuuri imbatabile. Probabil cu putina grija la imagine, Borsa poate deveni un magnet pentru turisti, iar investitiile din ultimii ani par a confirma ca… se poate.

Cascada cailor





Va invit sa urmariti acest material filmat din elicopter.
Autori :Toader Mihali & Andrei Sovan

Sursa: Maramuresul Online







Maramuresul OnlineMaramuresul Online

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii