BISERICA SAPANTA


Lucrarile de constructie la biserica aflata in incinta Cimitirului Vesel din Sapanta au fost sistate, dupa cum a declarat seful Inspectiei de Stat in Constructii Maramures, Arpad Virag. Sistarea lucrarilor, dispusa prin ordin judecatoresc, nu a fost acceptata cu usurinta si chiar a fost nevoie de o inspectie la fata locului pentru ca au existat informatii ca s-ar incalca ordinul de sistare a lucrarilor. Arpad Virag a spus ca un inspector in contructii s-a deplasat cu politistii din localitate la biserica, dar s-a constat ca nu exista nicio activitate in santier.

Seful Inspectoratului de Stat in Constructii Maramures a spus ca decizia nu a fost luata ca urmare a identificarii unor probleme in ce priveste avizele, ci pana la solutionarea in instanta a recursului inaintat de catre Grigore Lutai, preotul Parohiei Ortodoxe din Sapanta de care apartine lacasul de cult din Cimitirul Vesel, impotriva sentintei judecatoresti prin care s-a interzis sistarea lucrarilor. ”Exista o ordonanta presedentiala pentru oprirea lucrarilor, impotriva careia s-a facut recurs si am inteles ca trebuie sa se dea o solutie in urmatoarele 15 zile. Prin urmare, in tot acest timp, lucrarile trebuie oprite”, a spus Arpad Virag.

Primarul din Sapanta, Ioan Turda, a spus ca sistarea lucrarilor nu este cea mai buna solutie, dar ca ea trebuie respectata atata vreme cat a fost dispusa prin ordin judecatoresc. ”Solutia nu este sa oprim lucrarile, pentru ca nu putem lasa biserica descoperita. Eu cred insa ca s-a deturnat informatia si i s-a dat voit o tenta de conflict interconfesional. Eu sunt insa echidistant. Am si eu rude greco-catolice, dar prea mult se politizeaza. M-au sunat din America sa ma intrebe cum putem sa daramam biserica”, a spus Ioan Turda.

Primarul localitatii a precizat ca a cerut autoritatilor sa vina in Sapanta si sa discute cu ambele parti, precizand ca nu doreste sa izbucneasca un conflict religios. Subprefectul Maramuresului, Alexandru Cosma, s-a deplasat personal in cursul acestei saptamani la Sapanta, unde s-a intalnit atat cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe, cat si cu cei ai Bisericii Greco-Catolice facand apel la calm si intelegere. El a precizat ca va monitoriza situatia din zona.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii