Localizare
BorÅŸa se află la 47°39′ latitudine nordică ÅŸi 24°39′ longitudine estică. Altitudinea localităţii fiind la Valea Hotarului 617 m, in centrul oraÅŸului 673 m., iar în complexul turistic, la Gura Fântânii 823 m.
Într-o descriere a localităţii din anul 1941 se aminteşte că această comună răsfirată şi risipită are o lungime de 59 km şi o lăţime de 35 km.
Localitatea Borşa se întinde azi pe o suprafaţă de 47482 ha, având o populaţie de 29000 locuitori. Întinderea localităţii de-a lungul şoselei care o străbate de la Valea Hotarului , pe lângă pasajul de cale ferată, până la Gura Tiboului (râul Tibou), măsoară 52 km, fiind una dintre cele mai lungi aşezări din ţară.
Relief
Relieful zonei Borşa este muntos, foarte accidentat, cu pante repezi şi diferenţe mari de nivel. Înălţimile care se întâlnesc în zonă ţin de trei formaţiuni muntoase: Munţii Rodnei, Munţii Maramureşului şi Munţii Ţibău. Aceşti munţi înconjoară o depresiune şi sunt aşezaţi ca adevărate ziduri naturale de cetate, aici se poate aminti o ramură industrială importantă a regiuniii mineritul din zona Baia Borşa.
Munţii Rodnei se intind pe o distanţă de 40 km de la est la vest şi au două vârfuri principale: Puzdrele (2188m) si Pietrosu (2303m fiind cel mai inalt din Carpaţii Orientali).
Cel mai inalt vârf din Munţii Maramureşului, este vârful Toroiaga (1929,9 m) la poalele căruia este situat cartierul Băile Borşa (aparţinând oraşului).
La sud, hotarul oraşului Borşa este mărginit de culmile Munţilor Rodnei, cu vf. Pietrosul, vf.Negoiescul Mare si vf. Repezii. Vf. Pietrosul (2303 m) desparte Borşa de judeţul Bistriţa Năsăud.In partea de răsărit se află Carpaţii Răsăriteni, prin râul Tibou, Borşa are hotar cu Bucovina, mai precis cu judeţul Suceava.
In partea nordică, dincolo de vf. Toroiaga, Borşa are hotar cu Ucraina, iar spre N-V hotar cu Vişeu de Sus despărţiţ de acesta prin Valea Vaserului - Valea Răului , iar de comuna Moisei o desparte Izvorul lui Dragoş.
Căi de acces
Arterele rutiere –
DN18 (Baia Mare – Sighetu MarmaÅ£iei – ViÅŸeu de Sus – Moisei – BorÅŸa – Prislop, MaramureÅŸ – Åžesuri) care face legatura peste Pasul Prislop cu:
DN17 – Suceava – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei – BistriÅ£a;
DN17C care face legatura cu Bistriţa, Năsăud şi Dej;
Turism
Turismul în zonă este dezvoltat, cu precădere iarna, datorită condiţiilor existente pentru practicarea sporturilor de iarnă. În Complexul turistic au aparut un număr însemnat de locuri de cazare, în mod deosebit private. Pentru cei interesaţi de ski, acesta poate fi practicat pe două pârtii pentru avansaţi (Telescaun şi Pătrat) şi una pentru începători, numită "Pârtia proştilor". În perioada de vară, foarte scurtă, de altfel, se recomandă drumeţiile. Punctele de interes: Cascada cailor, cariera de piatră, în zona Complexului Turistic, vârfurile Pietrosul Rodnei,
vedere de pe Pietrosu Rodnei
Lacul Iezer,
cabana meteorologică şi Puzdrele. În Moisei poate fi vizitat Monumentul eroilor căzuţi în al doilea război mondial. În Baia Borşa pot fi vizitate izvoarele cu apă minerală, sau Fântâna Stanchii. Se poate ajunge relativ uşor la Sighetul Marmaţiei, Valea Izei cu toate bisericuţele şi porţile sale din lemn prin care este celebru Maramureşul, sau la Săpânţa.
Rezervaţii naturale din regiunea Borşa
BorşaPrintre acţiunile de protejare a mediului inconjurător in zona Borşa, remarcăm delimitarea şi stabilirea unui regim de protecţie pentru această regiune datorită unicităţii, autenticităţii şi specificul valorilor naturale aflate aici.
În Zona Borşa au fost delimitate şase perimetre care se bucură de statutul de rezervaţii naturale.
Rezervaţia Pietrosu Rodnei
RezervaÅ£ia naturală ˝Pietrosu Mare˝ se află în imediata vecinătate a oraÅŸului BorÅŸa; este cea mai mare rezervaÅ£ie naturală complexă (geomorfologică, floristică ÅŸi faunistică) din nordul ţării. Din 1979 ea a fost inclusă in reÅ£eaua mondială de rezervaÅ£ii ale biosferei.
In perimetrul de protecÅ£ie a fost inclus golul de munte cu vegetaÅ£ie alpină ÅŸi subalpină, precum ÅŸi bradul de pădure din regiune. Culmea principală – între vârful Pietrosu Mare (2303 m) ÅŸi vârful Piatra Albă (2061 m) – adăposteÅŸte pe versantul nordic trei căldări glaciare, care prin peisajul lor sălbatic, sunt unice în CarpaÅ£ii Orientali. Versantul sudic al vârfului Pietrosu Mare adaposteÅŸte Căldarea Buhăescu – Rebra, in care sunt cantonate Tăurile Buhăescului. In rezervaÅ£ie se găseÅŸte o vegetaÅ£ie diversă, de la cea de deal până la cea alpină, incluzând un număr de specii rare, endemisme rodneene. De asemenea, aici pot fi intâlnite numeroase specii de mamifere si păsări periclitate de dispariÅ£ie.
RezervaÅ£ia Cornu Nedeii – Ciungii Bălăsînii
Intrarea în oraÅŸ, sus se poate vedea pârtia din BorÅŸaRezervaÅ£ia Cornu Nedeii – Ciungii Bălăsinii a fost infiinÅ£ată pentru ocrotirea cocoÅŸului de mesteacăn ÅŸi a mediului său favorit – jnepeniÅŸul.
Din cele zece puncte populate cu cocoşi de mesteacăn cunoscute in România, patru se află în Munţii Rodnei şi patru în Munţii Maramureşului. Aceasta rezervaţie pare a constitui biotopul optim pentru cocoşul de munte, aici găsindu-se cea mai mare populaţie din ţară.
RezervaÅ£ia Salhoi – Zambroslăviile din MunÅ£ii MaramureÅŸului are statutul de rezervaÅ£ie, geologică ÅŸi botanică, mixtă. Ea a fost creată pentru ocrotirea plantei Cochlearia pyrenaica, relict glaciar ÅŸi specie foarte rară pentru Å£ara noastră, legată de existenÅ£a condiÅ£iilor de mlastină eutrofă. De un interes ÅŸtiinÅ£ific deosebit se bucură ÅŸi stâncăriile calcaroase din acest perimetru.
RezervaÅ£ia mixtă „PeÅŸtera ÅŸi Izbucul Izvorul Albastru al Izei” are scopul de a proteja izbucul (izvorul) de la obârÅŸia Izei, păstrându-i climatul, vegetaÅ£ia ÅŸi peisajul.
Peştera de la Izvorul Izei are statutul de rezervaţie speologică.
Rezervaţia Piatra Rea
... este situată la nord de creasta principală a MunÅ£ilor Rodnei protejează – intr-un perimetru de cca. 70 ha – formaÅ£iuni geologice spectaculoase, o floră rară ÅŸi un peisaj alpin deosebit.
De asemenea, sunt puse sub protecţia legii o serie de specii de plante şi animale declarate monumente ale naturii.
Aici se pot aminti: Cochlearia pyrenaica, Leontopodium alpinum, Lychnis nivalis, Silene nivalis, Hieracleum carpaticum, Primula longiflora, Soldanella carpatica, Rhododendrom kotschyi, Pinus mugo, Pinus cembra ÅŸi Taxus baccata.
Din fauna ocrotită fac parte: Rupicapra rupicapra, Marmota marmota, Lynx lynx, Tetrao urogallus, Lyrurus tetrix, Aquila chrysaetos, Aquila pomarina.
Pentru ocrotirea lostriÅ£ei (Hucho hucho) – specie endemică bazinului dunărean, relict al apelor glaciare – sunt puse sub protecÅ£ie cursurile de apă în care ea este cantonată (râul Vaser pe o lungime de 18 km, de la cantonul silvic Cozia până la confluenÅ£a cu ViÅŸeul).
Studiile privind zonele naturale protejate care fundamentează Planul de Amenajare a Teritoriului Naţional au selectat intregul masiv al Munţilor Rodnei in cazul zonelor cu valoare deosebită,
Patrimoniu natural
Lista de valori din patrimoniul natural de interes naţional din zona Borşa cuprinde rezervaţii ale biosferei şi parcuri naţionale cu valoare exceptională:
Parcul Naţional Munţii Rodnei
Rezervaţii şi monumente ale naturii
Rezervaţia Cornu Nedeii - Ciungii Balasinii
Izvorul Albastru al Izei
Zone cu complexitate mare şi resurse naturale (păduri, ape minerale, resurse balneoclimatice, agro-pedologice şi mineral .
0 Comentarii