IOANA POP DIN SÂRBI MENŢINE TRADIŢIA ÎN ZONĂ
Trei luni de muncă pentru o cămeşă lucrată manual
O femeie din Sârbi a devenit celebră prin costumele populare create manual. Ţese de când se ştie cămăşi din pânză, încercând tot timpul alte modele. Modestă, nu-i place să se laude cu ceea ce face. Pentru că este o muncă ce necesită atenţie, imaginaţie şi timp, femeia lucrează doar pe comenzi.
"Lucrez numa’ de mână. E mult de muncă. Cămeşa se ţese cu model. Dacă greşeşti şi cu un singur fir, modelul ţi se strică. De-astea modele nu mai are nime-n sat. Le fac întâi pă hârtie, apoi pă pânză. Dacă îi dau la una care coase hârtia cu modelu’, nu ştie veci să-l facă, numa’ dacă îl va vede gata făcut pă pânză. Tare mult îmi place lucru’ de mână", spune Ioana Pop (60 de ani). Talentul îşi spune cuvântul, ea poate să lucreze chiar după un desen filmat sau fotografiat. Îl transformă în model geometric, după care îl transpune pe pânză.
• O cămeşă costă până la 2.500 RON
O găseşti mai tot timpul la războiul de ţesut, înarmată cu răbdare, timp şi… talent.
"Tineretul se întoarce la portu’ popular. Vin fete de pă la sate să le fac cămeşi. Înt-o vreme nu s-o mai purtat portu’ tradiţional, da’ nici nu s-o pierdut. Amu tinerii, că-s fete ori feciori, la orice nuntă ori la biserică, în sărbători, îl poartă. Numa’ că tineretu’ nu ştie coase. Nu mai ştiu face modele din bătrâni", zice, dezamăgită, Ioana.
Femeii îi trebuie şi trei luni să termine o cămaşă, fiind un lucru care necesită fineţe şi migală. În funcţie de model, preţul unei cămeşi se ridică până la 2.500 RON. Pe vremuri, fiecare femeie avea cel puţin patru cămeşi. Acuma, dacă au o cămaşă, e bine. Ioana mai face cergi, dar comenzile sunt puţine.
"Fac tot felu de cergi, simple ori cu model. De când o apărut covoarele persane, nu mai trebe la nime". Celebre sunt şi trăistuţele Ioanei, cu care "se mândreşte", mai ales că trei dintre ele au ajuns la Lupu Rednic şi le poartă… la televizor.
0 Comentarii