IAZURI STERIL – Prefectul Maramuresului crede ca la Borsa se poate produce un dezastru ecologic




Trimite stirea pe Yahoo! Messenger





Maramuresul risca sa fie implicat din nou in scandalurile poluarii transfrontaliere, daca nu se vor aloca fondurile necesare pentru continuarea lucrarilor. Problema lucrarilor lasate de izbeliste la iazurile de decantare din Maramures a fost readusa in discutie de liderul Confederatiei Meridian Maramures, Stefan Petricean. Acesta a semnalat conducerii judetului ca exista un risc major de poluare in cazul in care se vor inregistra ploi torentiale. Prefectul judetului, Sandu Pocol, are si el aceleasi temeri, si anume ca in cazul unei ruperi de nori la Borsa poate fi un adevarat dezastru ecologic.

Fondurile prevazute pentru lucrarile de conservare la iazurile de decantare au fost reduse cu 30%. Recent, conducerea Companiei Miniere Remin Baia Mare a tras un semnal de alarma cu privire la riscurile de poluare pe care le prezinta aceste iazuri, daca nu se repartizeaza sumele necesare.

Astazi, 26 august, a venit randul liderului Confederatiei Meridian, Stefan Petricean, sa readuca in actualitate problema lipsei fondurilor pentru lucrarile la iazurile de decantare. Astfel, in orice moment exista riscul unei poluari.

Cu 30% mai putini bani pentru lucrarile la iazurile de decantare
”Prin contractul stabilit intre Conversmin si Remin, compania baimareana se obliga sa faca toate lucrarile de conservare la iazurile de decantare si lucrarile miniere care sunt cuprinse pentru inchidere. In iunie, de la Conversmin a venit o informare unilaterala cum ca Reminul trebuie sa se incadreze intr-o reducere cu 30% a bugetului alocat, astfel ca nu se poate face fata lucrarilor care trebuie executate. Exista riscuri majore de poluare la iazurile de decantare, pentru ca nu se mai pot face lucrari, iar daca se fac acestea nu mai pot fi platite. Doamne fereste de o ploaie torentiala, ca nu stiu cine ar mai putea sa se opuna", a sesizat Stefan Petricean.

Prefectul Maramuresului, speriat de o rupere de nori
Supozitiile acestuia au mers chiar mai departe, Petricean afirmand ca in caz de ploi torentiale, judetul este expus unei poluari transfrontaliere. ”Daca vin ploile nu stiu ce se va intampla. Precedente avem in judet. Exista un risc major de poluare transfrontaliera daca nu se acorda atentia necesara.”

La fel de ingrijorat s-a aratat si prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol, care a recunoscut ca la iazurile din Borsa situatia este mult mai proasta decat inainte de a fi incepute lucrarile. ” E o situatie mai proasta decat inainte. Eu personal ma speriu de o rupere de nori la Borsa.”

Premierul Emil Boc a fost informat direct despre riscul poluarii
Autoritatile borsene sunt si ele constiente de riscul major de poluare, insa se arata neputincioase in fata unei asemenea situatii, pentru ca fondurile nu sunt alocate de la bugetul local. ”Daca nu se continua aceste lucrari, in cazul unei ruperi de nori ar putea fi un dezastru. Trebuie gasite fonduri. Banii nu vin de la bugetul local pentru aceste lucrari”, a afirmat si viceprimarul orasului Borsa, Gavrila Bota.

Cat despre demersurile la nivel central, atat autoritatile judetene, cat si sindicalistii spun ca au tot vorbit, dar ca inca nu s-a primit o rezolvare. Prefectul Sandu Pocol a adaugat ca a prezentat aceasta problema inclusiv primului-ministru, Emil Boc, la ultima sa vizita efectuata in Maramures. ”Am discutat la Ministerul Economiei, la Ministerul Administratiei si Internelor. Este prima problema pe care am pus-o pe lista primului-ministru cand a venit in Maramures.”

Galeriile de mina, vandalizate de hotii de fier vechi
Si Stefan Petricean a mentionat ca a avut discutii la nivel inalt, dar ca deocamdata nu s-au gasit solutiile de finantare. Problemele sunt cu atat mai acute, cu cat minele au fost lasate nesupravegheate, fiind tinta hotilor care dupa ce au furat ce aveau de furat de la suprafata intra acum in subteran expunandu-se unor reale pericole.

”Am avut intalnire cu domnul Adriean Videanu, cu domnul Nicolae Nemirschi. De la domnul Videanu a venit propunerea sa se ia de la fondul de mediu, fonduri pentru consolidarea iazurilor. Exista posibilitatea sa creem cadru legislativ abia spre iarna. Am avut accidente mortale la minele inchise care nu sunt pazite. Dupa ce au furat tot ce era de furat la suprafata, acum intra in subteran, acolo unde nu se poate asigura paza. Urmeaza riscuri pe care cineva trebuie sa le gestioneze”, a concluzionat Stefan Petricean.

Pentru a face presiuni, sindicalistii au declarat deschis chiar conflictul de munca, insa pana acum nu s-a intrezarit rezolvarea situatiei.











Maramuresul OnlineMaramuresul Online

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. daca reusiti in timpul mandatului dumneavostra si a domnului Man toti locuitori de-a lungul riului Viseu ar trebui sa va multumeasca,sunt locuitor din satul Valea Viseului si am asistat personal la dezastrul ecologic provovat de acest iaz de a lungul anilor. Romania poate fi amendata daca pe vitor se va intampla catastrofe datorate iazului. Reducerile sa poat face la finatare ,dar nu de aici, este o problema internationala.

    RăspundețiȘtergere