Clanurile din Maramureş, din care face parte şi Nicoară Mihali Bandriş, recurg deseori la focuri de armă ca să-şi rezolve problemele.
Maramureşeanul Nicoară Mihali Bandriş, unul dintre suspecţii din cazul utilajelor furate din străinătate, a fost capturat ieri-dimineaţă de lucrătorii Detaşamentului de Intervenţie şi Acţiuni Speciale (DIAS), la aproape două luni de când acesta le scăpase poliţiştilor, în urma unor schimburi de focuri şi urmăriri ca în filme.
Judecătoria Vişeu de Sus a confirmat, tot ieri, mandatul de arestare emis pe numele acestuia. Mariana Şimon, purtătorul de cuvânt al judecătoriei, a declarat că Bandriş susţine că nu-şi aminteşte faptele. El a fost dus în arestul IPJ Maramureş.
Jumătate din populaţie e plecată în Italia
Cazul „Bandriş” este însă numai un episod din serialul cu interlopii din Borşa, oraş cu 25.000 de locuitori, de unde au plecat să muncească în Italia 12.000 de persoane. Vara, când aceştia se întorc acasă, se lasă cu chefuri mari şi scandaluri pe măsură. „Toate poveştile astea ne afectează turismul”, ne-a declarat primarul din Borşa, Remus Stetco.
El spune că problema nu sunt clanurile, ci faptul că oamenii locului, foşti mineri, „au fost obişnuiţi să primească de toate, iar acum dau vina pe stat, pe sistem”. În ultima vreme, adaugă primarul, au mai existat şi probleme între poliţie şi Parchet. „Cei care făceau prostii scăpau. Aveau avocaţi, oameni influenţi în spate”, explică el.
Patru clanuri
Totuşi, din evidenţele serviciilor speciale, reiese că în zona Borşa există mai multe clanuri mafiote. Patru dintre ele sunt monitorizate de serviciile specializate: clanul Bandris, clanul Cofă, clanul Butanu şi clanul Ogaru. Mulţi dintre membrii acestora au fost arestaţi sau au fost emise pe numele lor mandate de arestare în lipsă. Cele patru clanuri au în comun violenţa extremă şi furtul de lemne, activitate care s-a dovedit pro fitabilă, spun sursele noastre.
Clanul Bandris este condus, potrivit serviciior speciale, de Gheorghe Mihali, care îi are ca „adjuncţi” pe fiii săi Gheorghe Mihali junior şi Nicoară Mihali, tânărul care a tras cu un pistol Beretta înspre poliţişti. „În decursul timpului, Nicoară a avut emise pe numele lui mai multe mandate de aducere, dar niciunul nu a fost pus în practică. În prezent, pe numele lui este deschis un dosar penal pentru conducere sub influenţa alcoolului. Activitatea clanului are la bază exploatarea de material lemnos, precum şi furtul acestuia”, a spus un ofiţer din cadrul unui serviciu de supraveghere.
Clanurile Cofă şi Butanu conduc „afacerile” cu lemne
Clanul Cofă este, potrivit informaţiilor adunate de poliţişti, condus de consilierul judeţean Gheorghe Grec. De altfel, locuinţa acestuia a fost percheziţionată în cadrul operaţiunii „Buldozerul”. Grec are cinci copii, iar activitatea clanului este strâns legată de exploatarea lemnului.
Între clanurile Cofă şi Butanu au existat mai multe confruntări violente. Toate au urmat unor acuzaţii reciproce legate de furtul de lemne. Ultima confruntare, care s-a soldat cu distrugerea a două maşini, a fost înregistrată pe 17 martie, anul acesta, pe raza localităţii Cârlibaba, din judeţul Suceava.
Clanul Butanu este condus de trei fraţi, cunoscuţi în Borşa ca fiind foarte violenţi: Grigore Dănuţ, Gavrilă şi Toader Timiş. Pe 7 iunie, Grigore Timiş a intrat în Primăria Borşa, înarmat cu o sabie ninja, şi i-a ameninţat pe primar şi pe viceprimar că „le va face felul”, pentru că au făcut recurs la o sentinţă în care primise câştig de cauză din partea judecătorilor.
Grigore Timiş este acela care a intrat cu maşina, în anul 2005, în autoturismul condus de Vasile Pop, şeful Poliţiei Borşa. Iar Toader şi Grigore Dănuţ Timiş au încercat să intre cu maşina în duba jandarmilor care participau la operaţiunea „Buldozerul”. În acest caz, Judecătoria Vişeu s-a mişcat extrem de repede şi i-a condamnat pe amândoi la doi ani şi două luni de închisoare, cu executare.
Chef pentru primul milion
Clanul Ogărarilor, implicat în operaţiunea „Buldozerul”, este condus de fraţii Ioan şi Dumitru Timiş, care şi-au început afacerile cu traficul de maşini aduse din Occident. La începutul anului 2008, cei doi au organizat în Borşa o superpetrecere pentru a marca primul milion de euro obţinut din traficul de maşini. În prezent, Dumitru Timiş este arestat în dosarul „Buldozerul”, iar pe numele lui Ioan Timiş a fost emis un mandat de arestare în lipsă.
UN DOSAR ÎNCĂRCAT
La 22 de ani, „legendă” în infracţiuni
Crăciuneşti. Poliţiştii maramureşeni spun că, în urmă cu un an, Nicoară Mihali Bandriş a fost implicat într-un scandal în urma căruia i-a fost deschis dosar penal. El ar fi distrus bariera de la trecerea la nivel cu calea ferată din localitatea maramureşeană Crăciuneşti şi l-ar fi ameninţat pe cantonier.
Atac cu arma. Tot în urmă cu un an, Mihali a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, după ce a atacat cu o armă neletală un tânăr şi a lovit cu maşina, în timp ce încerca să fugă, o adolescentă de 17 ani.
Revolta din Borşa. Nicoară Mihali a mai fost implicat într-un scandal izbucnit la Borşa, când şase poliţişti au fost atacaţi în centrul oraşului de un grup de localnici, printre care şi Nicoară Mihali, care îşi îndemnase prietenii să atace maşina cu pietre.
Primul schimb de focuri. Pe 5 august, anul acesta, Bandriş a lovit o maşină a poliţiei cu un autovehicul de teren. A reuşit astfel să fugă, deşi poliţiştii au tras focuri de armă înspre el.
Mitraliera din 4 septembrie. A fost dat în urmărire generală, în urmă cu 10 zile, după ce a tras mai multe focuri de armă într-o maşină a poliţiei care îl urmărea.
Capturat. Nicoară Mihali Bandriş a fost capturat duminică dimineaţă într-o cabană din lemn din curtea casei prietenei sale, însărcinată în luna a cincea. Casa se află peste drum de sediul Poliţiei Borşa. Avea la el un pistol Beretta, calibru 7,62, deţinut ilegal.
Sursa : Evz.ro
Maramuresul Online
0 Comentarii