SFATURI. Ceapa se pastreaza pentru iarna in doua feluri: daca e mai putina, e suficient sa o atarnati in camara, la aer uscat si caldura, sub forma de funie, pe un cui. Daca e mai multa, folositi lazi confectionate din scanduri sau cutii de carton, pe fundul carora asterneti un strat de paie. Apoi puneti un strat de paie, un strat de ceapa, si tot asa.
Lacrimarea. Ceapa nu mai provoaca lacrimi la curatat, daca in apropiere aprindeti o lumanare. De asemenea, neplacuta senzatie de usturime si lacrimare a ochilor produsa de mirosul iute al cepei, dispare daca vom curata leguma sub un jet de apa rece. Sau, incercati aceasta metoda: ceapa curatata nu ne mai face sa plangem, daca tinem in gura un chibrit cu fosforul spre exterior.
Practic. Ceapa se taie mai usor daca nu i se taie codita. Ceapa care incepe sa incolteasca, se tine cu radacinile peste flacara de la aragaz. Ceapa intreaga nu isi mai pierde frunzele in supa, daca o intepati inainte cu o andrea. Ceapa verde poate fi si prajita. Alegeti fire cu capatani mijlocii, curatati-le de frunzele care la invelesc, taiati-le in doua, pe lung, si caliti-le in putin untdelemn incins. Se servesc ca garnituri la omlete si la fripturi.
Cepele intregi lasate in mancare sunt mult mai gustoase daca le intepati ici si colo cu cuisoare aromate. Cand faceti ceapa prajita, inainte de a pune rotocoalele in ulei incins, tavaliti-le prin faina - devin extrem de fragede si gustoase si nu se ard.
Maramuresul Online
0 Comentarii