Traseul saptamanii / Mare tur de MARAMUREŞ



Maramureşul Online propune o excursie de două zile , tuturor celor care doresc să se bucure de minunatele peisaje caracteristice prin unicitatea lor, ce ţin de tărâmul de basm al „Ţării Maramureşului” de bogăţia vestigiilor arhitecturale maramureşene, reflectate, fie în ţinuta mândrelor şi perenelor biserici, fie încrustate în civilizaţia milenară a tradiţiei lemnului.
Un stil de viata unic
In ciuda vitregiilor, locuitorii acestor sate maramureşene şi-au păstrat vii tradiţiile şi folclorul. Astăzi puteţi vizita aceste locuri si puteţi admira stilul unic de viaţă al oamenilor de aici. În puţine alte regiuni ale Europei s-a  putut dezvolta  o cultura rurală atât de puternică.





Casa Eroilor martiri din Moisei


Individualitatea pregnanta a văilor din munţii aflati in nord-vestul Transilvaniei este legendara. Locuitorii acestor vai se trag din Daci. Independenta statului acestora a avut ca efect o perioada de maxima inflorire in timpul domniei lui Decebal in primul secol d. Hr., inainte de cucerirea romana. Au urmat apoi valuri succesive de migratii.
Un stil de viata unic
In ciuda vitregiilor, locuitorii acestor sate si-au pastrat vii traditiile si folclorul. Astazi puteti vizita aceste locuri si puteti admira stilul unic de viata al oamenilor de aici. In putine alte regiuni ale Europei s-a dezvoltat o cultura rurala atat de puternica. O mostenire folclorica ...




Armonii arhitecturale morosene in Muzeul Satului


Agricultura a constituit intotdeauna elementul de baza care a asigurat existenta locuitorilor de la munte. Acest lucru se reflecta in traditiile locale, de exemplu in festivalurile care se desfasoara in lunile aprilie, mai, august si decembrie. Festivalul din decembrie are loc la Sighetu Marmatiei, iar in cadrul lui au loc parazi costumate. Puteti vedea acolo interesante masti reprezentand animale.
Sighetu Marmatiei este un oras tipic Maramuresului, faimos datorita targurilor sale, datorita costumelor populare si atmosferei pline de viata. Şi mai recent muzeul închinat victimelor comunismului „Memorialul Durerii”
Printre exponatele Muzeului Maramuresului exista numeroase masti de carnaval. De aici se poate ajunge usor cu masina la statiunea montana Borsa si in sate cum ar fi Bogdan -Voda si Rozavlea, vestite datorita arhitecturii in lemn. Creativitatea se oglindeste in obiectele de lemn si in costume
Maiestria cu care este cioplit lemnul este trasatura caracteristica a mestesugurilor din Maramures.

Poarta Maramures


 Cea mai reprezentativa caracteristica a satelor din Maramures sunt bisericile cu clopotnita inalta si cu acoperis de sindrila. Unele dintre acestea dateaza din secolul al XIV-lea. Foarte dezvoltat este si mestesugul brodatului costumelor traditionale. In dupa-amiezele de duminica, atat barbatii cat si femeile isi etaleaza costumele si danseaza, asa cum se face de veacuri. Femeile poarta basmale colorate, fuste inflorate si cojoace negre de oaie. Barbatii poarta pantaloni negri si cojoace albe. De la un sat la altul exista diferente in ceea ce priveste costumele. Cea mai buna ocazie pentru a le admira sunt festivalurile care au loc de Pasti.
Maramuresul este prin existenţa Săpânţei, o fereasră către Univers…
Asemenea excursie presupune inevitabil şi vizita la Sapanta, localitate faimoasa datorita "cimitirului vesel", ale carui monumente funerare cioplite, alaturi de epitafurile umoristice, consituie o celebrare a mortilor.




Rezervaţia Pietrosul Rodnei (Borsa)



TRASEUL EXCURSIEI
BAIA MARE - BAIA SPRIE – ŞIŞEŞTI - ŞURDEŞTI- CAVNIC – OCNA - ŞUGATAG BÂRSANA  – ROZAVLEA - VIŞEUL DE SUS - MOISEI –BORŞA - VIŞEUL DE JOS -SIGHETU MARMAŢIEI – SĂPÂNŢA - PASUL HUTA CERTEZE – SEINI - BAIA MARE





Cateva obiective turistice pe traseu 
  Complexul muzeal Vasile Lucaciu, Şişeşti
  Piatra “Stâlpul Tătarilor”, monument-obelisc
  Complexul balnear Ocna Şugatag
  Vestita Mănăstire Bârsana
  Moisei, Complexul muzeal în memoria victimelor fasciste
  Rezervaţia Naturală a Pietrosului Rodnei (Borsa)
  Memorialul victimelor comunismului şi al rezistenţei Sighetu Marmaţiei
  Săpânţa, “Cimitirul Vesel"





Sursa: Maramuresul Online


















Maramuresul OnlineMaramuresul Online

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii