Gustul Maramuresului !

Cine vizitează o casă de moroșan, sigur nu o părăsește cu stomacul gol. Călătorii sunt întâmpinați cu o masă copioasă, unde mâncărurile tradiționale sunt atracția principală.

ÃŽn Maramures , mămăliga este gatită în cele mai diferite feluri. ÃŽn trecut, nu de puÈ›ine ori È›inea chiar È™i loc de pâine, căci făina de grâu nu era uÈ™or de procurat. BalmoÅŸul e specialitatea ciobanilor, făcută din branză de oaie, lapte si mămăligă. Ca să te înfrupÅ£i din el, nu trebuie să te sui până la stână (deÈ™i priveliÈ™tea ar merita efortul). O să Å£i-l gătească ÅŸi o gospodină cum ÅŸtie ea mai bine.

Există multe obiceiuri legate de bucate. ÃŽn sâmbăta dinainte de Florii, de exemplu, maramureÈ™encele pregătesc câte o pâiniță pentru fiecare membru al familiei, făcută din grâu sfinÈ›it È™i numită „ floare de grâu”. TradiÈ›ia spune că cei care mănâncă pâiniÈ›ele în această zi, se vor intâlni unul cu altul în Rai. ÃŽn noaptea de Crăciun È™i de Anul Nou, toÈ›i membrii familiei trebuie să mănânce o bucată de piftie de pe o farfurie mare în care se află È™i râtul porcului, despre care se spune că aduce noroc. 



Orice gustare este obligatoriu precedată de o inghiÈ›itură (sau mai multe) din faimoasa bautură, licoarea omniprezentă a MaramureÈ™ului: „pălinca” sau „horinca”. BarbaÈ›ii din Maramu' se laudă că nicăieri în È›ara nu găseÈ™ti horincă mai bună ca aici. Există È™i dovezi care atestă calitatea acestei băuturi. Dacă freci o picatură de pălincă în palme, ea trebuie să aibă un miros aparte, asemănător cu cel al mierii. Apoi, când e turnată în pahare, face un guler de mărgeluÅ£e care trebuie să Å£ină cât ai zice un „Tatăl Nostru”. Åži cu cât sunt mărgeluÅ£ele mai dese ÅŸi mai multe, cu atât e horinca mai bună.

ÃŽmbiatul vizitatorilor cu pălincă este o tradiÈ›ie. Se spune că paharul trebuie băut până la fund înainte de a fi pus pe masă pentru că altfel, aduce ghinion gazdei, mai ales în casele unde locuiesc fete de măritat.





Sursa: Maramuresul Online



Maramuresul OnlineMaramuresul Online

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii