“Lemn” ÅŸi “apă” sunt două cuvinte care definesc cel mai bine MaramureÅŸul. Istoria, tradiÅ£ia ÅŸi viaÅ£a maramureÅŸenilor sunt cioplite în lemnul bisericilor ÅŸi al porÅ£ilor, iar numeroase ape curgătoare sunt întinse pe toată zona, ca o pânză de păianjen, formând văi cunoscute: Mara, Iza, ViÅŸeu ÅŸi Vaser.
Valea Vaser
Printre acestea, un interes special pentru turişti îl reprezintă valea Vaser, care traversează munţii Maramureşului în mijlocul unuia dintre cele mai frumoase şi mai sălbatice peisaje din românia. Râul Vaser are cam 60 de kilometri lungime, formând o vale spectaculoasă, ca un canion, în care stânci prăpăstioase alternează cu păduri dese, cu poiene minunate şi izvoare de apă minerală.
Despre Mocanita
Punctual de acces spre valea Vaser este oraÅŸul ViÅŸeu de Sus, care este ÅŸi punctual de pornire pentru MocăniÅ£a, un tren cu aburi, îngust, al cărui singur scop e de a merge spre vale. Calea ferată merge de-a lungul râului Vaser River ÅŸi este una dintre ultimele ÅŸine de căi ferate pentru locomotivele cu aburi, care încă mai este activă, din Europa, fiind ÅŸi singura din România care încă mai este folosită pentru a coborî buÅŸtenii de pe munÅ£i. Construită după Primul Război Mondial doar pentru a transporta lemnul, MocăniÅ£a încă este folosită – în mod surprinzător – în scopul original.
În zilele noastre, în ciuda vârstei sale înaintate, locomotivei cu aburi i s-a mai dat o sarcină: aceea de a transporta turiştii. Având în vedere că acest loc este printre puţinele în care cineva poate merge într-un vagon tras cu puterea vaporilor, în fiecare an, bătrâna Mocăniţa atrage mii de turişti din toată lumea, oferindu-le călătorii de neuitat.
Turiştii pot merge cu trenul până sus, în capătul văii, şi înapoi, bucurându-se de frumuseţea naturii. De asemenea, este posibil ca aceştia să se oprească pe drum, la una din numeroasele halte, şi să înceapă o excursie prin munţi.
ÃŽn creierul munÅ£ilor – drumul
Totul începe la staţia de tren Vişeu de Sus (Căile Ferate Forestiere Vişeu de Sus sau CFF Vişeu de Sus). Cum aceasta nu e o staţie obişnuită de tren, ci una forestieră, nu există platforme pentru pasageri. Locul arată mai degrabă ca un deposit de lemne decât ca o staţie de tren, cu un puternic miros de lemn proaspăt tăiat.
DimineaÅ£a foarte devreme, MocăniÅ£a este pregătită pentru excursia din zi. Atât vagoanele pentru turiÅŸti, cât ÅŸi cele forestiere sunt ataÅŸate la locomotive cu aburi, se fac provizii de lemn ÅŸi de apă – ele sunt combustibilul motorului pe aburi – iar mecanicul porneÅŸte motorul. După un timp, trenul ÅŸuieră lung, pufăind de-a lungul drumului.
Urmând râul în cascade, trenul trece mai întâi pe lângă casele din Vişeu de Sus. Apoi, după aproape şapte kilometri, ruta intră în pădurea sălbatică, trecând pe lângă stâncile prăpăstioase ale strâmtorii, şi făcându-şi intrarea în munţi prin tuneluri întunecoase.
Liniştea naturii este întreruptă nu doar de râul grăbit şi zgomotos, de pufăiturile şi sâsâitul trenului, ci, din când în când, şi de fluierăturile ascuţite ale locomotivei. Mocăniţa se strecoară apoi uşor în sus, pe pantele abrupte, deseori dând impresia că nu mai poate avansa şi că puterea aburului nu este suficientă. Totuşi, reuşeşte să continue aventura şi să transporte turiştii în locuri pitoreşti.
Excursia este lungă şi cu numeroase opriri.
La urcare
La urcare, trenul lasă vagoane goale, care sunt luate la întoarcere, păline de buşteni. Trenul opreşte şi când localnicii urcă de-a lungul drumului. Aceştia folosesc trenul pentru a aduce brânza în vale, la oraş, ca să o vândă, şi să viziteze satele învecinate. Pe lângă acestea, sunt necesare mai multe opriri pentru carburant, pentru că trebuie făcute noi provizii de apă. Apoi locomotiva este separată de vagoane şi este luată la râu.
La intoarcere
La întoarcere, le dă turiştilor o zdruncinătură puternică, doar pentru a-i înştiinţa că trebuie să fie pregătiţi pentru continuarea excursiei. Rezervorul trebuie, de asemenea, să fie încărcat cu lemn pentru foc. Trenul poate cădea de pe şine, dar la o viteză de 10 km/oră, acesta nu pune o astfel de problemă. Pasagerii (care sunt experimentaţi în această privinţă) ajută la repunerea trenului pe şine folosind tot ce văd în cale: bucăţi de lemn, lanţuri, topoare sau cârlige. Un tractor forestier poate da ultima împingere pentru ca excursia să poată continua.
Informatii utileCând călătoriţi cu Mocăniţa urcând valea, ar trebui să se reţină că aceasta este ca o călătorie în timp: după plecarea din staţia Vişeu, telefonul nu mai are semnal, iar orice contact cu timpurile contemporane este pierdut; trenul este tras de o locomotivă veche, cu aburi, şi de aceea se cere atenţie sporită la scânteile sau funinginea care ar putea păta sau arde hainele; de-a lungul drumului, nu există magazine, iar proviziile de mâncare, apă şi alte consumabile trebuie făcute dinainte de plecare.
“Neprevăzutul” este un cuvânt cheie în munÅ£i ÅŸi vă sfătuim să nu plănuiÅ£i nimic pentru după-amiază, având în vedere că nu există o oră sigură a întoarcerii: ceva se poate strica (pentru că trebuie să avem în vedere vechimea liniilor, de mai mult de 70 de ani, ÅŸi a locomotivei, care poate fi ÅŸi mai bătrână) sau pot fi copaci sau pietre pe linie. Având în vedere că vremea în munÅ£ii este foarte instabilă, pantofi potriviÅ£i, haine călduroase ÅŸi o haină rezistentă la apă sunt necesare. Valea Vaser este în zona de frontieră ÅŸi este bine să aduceÅ£i ÅŸi o carte de identitate sau un paÅŸaport.
Pentru motive de siguranţă, cineva se poate da jos sau poate urca în tren doar la halte şi este interzisă saltul din sau în tren în timp ce acesta este în mişcare. Călătorii pot merge doar în vagoanele speciale pentru pasageri, fiind strict interzisă urcarea în vagoanele de producţie sau pe scări. Având în vedere că acestea sunt trenuri nu doar pentru pasageri, aceştia din urmă trebuie să fie foarte atenţi când se mişcă buştenii sau când alte echipamente sunt pregătite.
Haltele, măreţia munţilor şi pădurile neîmblânzite, râurile sălbatice care concură cu zgomotul şi sunetele trenului, cherestegiii, tenul însuşi cu mecanicul său, toate sunt motive de distracţie, de aventură, de încântare. În acest tren, oricine trebuie să uite destinaţia, timpul care se presupune că trece până la sfârşitul liniei, orarul şi alte griji cotidiene din viaţa noastră modernă şi nebună.
Plecarea
Vara, pleaca de obicei la ora 6 dimineata, insa este bine sa va interesati dinainte in ce priveste ora de plecare. Incearcati sa faceti calatoria intr-o zi cu prognoza meteo favorabila, altfel, placerea va va fi stricata de ceata si ploaie, iar acoperisul vagonului-platforma nu va va fi de nici un folos.
Dus-intors, calatoria dureaza 12-14 ore si nu exista posibilitati de aprovizionare pe traseu. De aceea, va trebui sa va faceti provizii de mancare si bautura. Intrucat este o zona de munte – racoroasa si vara -, e bine sa aveti haine suficiente si destul de groase.
E preferabil sa innoptati in Viseul de Sus sau foarte aproape, fiindca va trebui sa va treziti cu noaptea in cap.
Costul unei calatorii dus – intors este de 100.000 lei/ persoana, pentru romani, si 5 euro, pentru straini.
Cum ajungem ?
Cu trenul:
pe ruta Bucuresti – Sighetul Marmatiei si coborati in statia Viseul de Sus
Cu masina:
- Baia Mare sau Satu Mare, pe traseul Sighet – Valea Viseului pana la destinatie
- Campulung Moldovenesc sau Vatra Dornei, se trece prin Pasul Prislop, se ajunge la Borsa, iar de aici la Viseu
- Din Transilvania, urmand soseaua care insoteste celebra cale ferata Salva – Viseu, pana la Moisei, iar de aici in numai zece minute se ajunge la Viseu.
0 Comentarii