În statele dezvoltate, sexul virtual are atât de mulţi adepţi, încât nimeni nu se mai fereşte să admită că îl practică. La noi, însă, distruge vieţi.
Când cineva vorbeşte despre sex, cu siguranţă se referă la două persoane care au hotărât să-şi împartă intimitatea. Asta implică atingere, împărţirea aceluiaşi perimetru, cunoaşterea celeilalte persoane. Dar Internetul oferă utilizatorilor o nouă formă de sex, una care pe unii îi condamnă la o viaţă anonimă în faţa tastaturii, altora le distruge relaţia din lumea reală, iar pe alţii îi îmbogăţeşte.
Ce este cybersexul?
Sexul virtual pe Internet, mai scurt, cybersex, se referă cel mai adesea la un joc de roluri - o persoană descrie alteia scenarii sexuale, ca şi cum s-ar întâmpla în realitate. Unde? În camere de chat, pe messenger sau alte programe de mesagerie instant, site-uri special dedicate amatorilor, de întâlniri, sau chiar pe site-uri cu jocuri 3D, unde cei implicaţi îşi iau în serios o nouă identitate, cu noi parteneri.
Cunoaşterea virtuală, un paradox
Din nefericire, ceea ce poate începe ca un joc, ca o simplă satisfacere a curiozităţii, se poate transforma într-o problemă patologică atunci când se ajunge la dependenţă, pas destul de uşor de făcut.
Cei mai mulţi practicanţi, protejaţi de un nume fals, neagă această chestiune: „Mi se pare ceva cu totul diferit. Întâlnesc o persoană online, discutăm, ajungem la sex şi, dacă ne potrivim, poate ne întâlnim şi în viaţa reală“, spune Barbie.
„E atât de... distractiv. Doar aşa pot pune în practică fantezii pe care nu aş avea cum să le îndeplinesc cu prietena“, adaugă partenerul ei, cu care se întâlneşte aproape zilnic pe un site de întâlniri.
Spun că nu le afectează deloc relaţia pe care o au în lumea reală, cu atât mai mult cu cât nimeni nu ştie nimic şi sunt siguri că ar putea oricând să renunţe la satisfacţia obţinută virtual. Doar că nu văd niciun motiv pentru care ar face asta. Paradoxal, nu îşi ştiu numele reale, nu îşi ştiu adresa sau numărul de telefon, dar îşi cunosc cele mai intime dorinţe.
Dragostea virtuală duce la divorţ real
Psihologii, însă, nu au păreri la fel de pozitive. „Nu este un comportament normal şi cu atât mai puţin benefic pentru personalitatea individului. Aceste practici îi pun în imposibilitatea de a dezvolta încrederea în sine şi, în acelaşi timp, denotă că au probleme în relaţie“, avertizează psihologul Iuliana Zavadovschi.
„Am avut cazul unui cuplu, în care soţul avea o relaţie virtuală şi care, în cele din urmă, a ajuns la divorţ. De fapt, bărbatul era cel care nu voia să recunoască, iar soţia voia să găsească o rezolvare“.
Un subiect tabu
Deschiderea persoanelor care ajung în faţa psihologului nu este foarte mare, pacienţii refuză să vorbească despre subiecte delicate. Sexul, cu atât mai mult cu cât nu este făcut cu soţul sau soţia, trebuie păstrat secret. Imposibilitatea de a te opri nu este recunoscută drept o dependenţă, ci se ascunde sub „Îmi place“, mai ales dacă eşti nemulţumit de statutul din viaţa reală.
„La noi este şi o problemă de mentalitate, un subiect tabu. Puţini sunt cei care recunosc faţă de ei că au o problemă şi chiar mai puţini cei care cer ajutor specializat. Cei din urmă vor, înainte de toate, discreţie“.
Că cybersexul este un fenomen imposibil de controlat, o demonstrează până şi o simplă rubrică de anunţuri de angajare.
Afacerea merge ca pe roate
Zeci de fete - „modele“ - sunt căutate pentru un job care le garantează discreţie şi salarii ce trec cu mult de medie. Studiourile născute în oraşe mari, centre universitare, au ajuns şi în oraşe mai mici. Tot ce li se cere fetelor e, ca pentru imaginaţie, seriozitate şi ceva cunoştinţe pe calculator, să fie de acord cu un tarif de 2-9 dolari pe minut. La aşa o remuneraţie, puţine rezistă tentaţiei, ba chiar mai aduc şi o prietenă pentru un bonus de 100 de dolari. „Decât să lucrez opt ore pe zi la o firmă pe doi lei, mai bine la videochat. Pot să merg la şcoală, că programul mi-l fac singură, pot să mă întreţin singură. Merită“, argumentează o angajată.
În plus, acesta este secretul ei. Doar colegele, şeful şi „interlocutorii“ străini o ştiu, iar aceştia plătesc bani grei pentru a accesa site-ul. Şi asta pentru că domeniul lor nu este atins de criză.
Riscuri anonime
Aparent, cybersexul nu pare o practică frecventă în România. După câteva căutări pe Internet, e destul de evident contrariul. Mii de fete, femei, bărbaţi sunt înscrişi pe site-uri de matrimoniale unde, în realitate, caută mai degrabă un partener pentru o discuţie „murdară“ decât unul pe viaţă.
Camerele de discuţii pentru persoane care au o asemenea preferinţă sunt, din nou, pline. Dacă ai bani, poţi deschide conturi pe site-uri speciale. Poţi deveni personajul unui joc 3D, unde fanteziile sexuale pot deveni realitate. Deşi... nu aceasta este realitatea. Lumea virtuală ascunde pericole pentru adolescenţi şi adulţi atunci când interlocutorul este necunoscut. Ceea ce poate părea un avantaj pentru mulţi, anonimatul, poate fi şi un dezavantaj imens atunci când nu ştii cu cine ai, de fapt, de-a face.
--------------------------------------------------------------------------------
Sex prin bluetooth
„Toothing este o formă de sex între persoane necunoscute - de obicei atunci când se află într-un mijloc de transport sau într-un spaţiu închis, la o conferinţă sau la un seminar. Toother-ii trebuie să aibă echipamentul potrivit de conectare - un telefon mobil modern sau un laptop. Utilizatorii „descoperăî alte computere sau telefoane din apropiere şi trimit un mesaj de... încercare. Salutul comun este: „Toothing?“ Dacă cealaltă persoană este interesată, schimbul de mesaje se rea-lizează până ce se ajunge la stabilirea unui loc de întâlnire - de obicei o toaletă, deşi există legende despre locuri şi mai interesante.“
Sursa: „Beginner’s Guide to Toothing: What is Toothing?“
--------------------------------------------------------------------------------
Recomandarea psihologului
Cybersexul poate da dependenţă, asemenea unui drog. În acelaşi timp, nu este un comportament social şi sexual normal. Adresaţi-vă unui specialist.
0 Comentarii