La propunerea DIICOT, Tribunalul Maramureş a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a nouă persoane cercetate în cazul ,,Borşa”, despre cei nouă existând informaţii că ar fi implicaţi în traficul de maşini furate din străinătate. Toţi cei nouă sunt din judeţul Maramureş. Este vorba despre Ioan Timiş de 46 de ani din Borşa, Toader Şteţco de 27 de ani din Borşa, Dumitru Timiş de 33 de ani din Borşa, Toader Timiş de 41 de ani din Borşa, Vasile Rac de 51 de ani din Vişeu de Sus, Vasile Tomoioagă de 30 de ani din Şieu, aceştia fiind acuzaţi de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. În acelaşi caz au mai fost arestaţi pentru 29 de zile Laurian Dumitru Danci de 30 de ani din Borşa, Zoltan Pap de 46 de ani din Dămăcuşeni şi Vasile Şteţco de 27 de ani din Borşa, aceştia fiind acuzaţi de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la furt cu consecinţe deosebit de grave.
Inculpaţii au fost aduşi în faţa instanţei maramureşene vineri seara, iar procesul s-a desfăşurat până târziu în noapte. Cele nouă persoane au declarat recurs la măsura de arestare, astfel încât dosarul va fi trimis spre Curtea de Apel Cluj.
Potrivit comunicatului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de vineri, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală şi Biroul Teritorial Maramureş - au coordonat una dintre cele mai complexe şi de amploare acţiuni de dezmembrare a unei grupări infracţionale, care acţiona pe raza oraşului Borşa, judeţul Maramureş specializată în sustrageri de vehicule rutiere şi utilaje de construcţii din spaţiul comunitar şi anume din Italia, Franţa, Belgia, Marea Britanie şi Olanda, cercetările fiind efectuate în cauză sub aspectul infracţiunilor de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave şi constituire a unui grup de criminalitate organizată. Investigaţiile au fost declanşate de procurorii DIICOT din luna martie 2009, când autorităţile judiciare din Belgia şi Franţa au sesizat autorităţile române în legatură cu existenţa unei grupări infracţionale din ţara noastră care sustrăgea repetat, de pe teritoriul unor state ale Uniunii Europene, utilaje de mare forţă (excavatoare, macarale, buldozere) folosite în construcţiile de drumuri şi imobile şi falsificarea documentelor de transport internaţional/intracomunitar. Potrivit DIICOT, ulterior, acestea erau transportate pe timp de noapte, cu trailere speciale, cu destinaţia România, profitându-se de faptul că, de la data de 1 ianuarie 2007, momentul integrării României în Uniunea Europeană, regimul tranzitului de mărfuri la frontiera de vest este reglementat de Codul Vamal Integrat (aplicabil spaţiului comunitar), potrivit căruia orice transport efectuat între ţările membre, nu mai este supus controlului vamal. Potrivit protocolului încheiat între şefii punctelor de frontieră români şi maghiari, responsabilitatea efectuării controlului documentelor de transport la intrarea în România aparţine autorităţilor din Ungaria.
Utilajele astfel introduse în ţară erau apoi comercializate la preţuri sub valoarea de piaţă a acestora, unor societăţi comerciale cu sediul social în judeţele Suceava, Hunedoara, Maramureş şi Constanţa.
La acţiunea din Maramureş şi din celelalte patru judeţe au participat importante efective de ofiţeri de la Poliţia de Frontieră, IPJ Maramureş, ofiţeri din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale, poliţişti BCCO Maramureş, Cluj, Sălaj, Bistriţa Năsăud, jandarmi şi ofiţeri din cadrul Serviciului Român de Informaţii şi Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă.
Pentru completarea probelor administrate în cauza penală, au fost efectuate, simultan, 50 de percheziţii în localitatea Borşa, judeţul Maramures, şi alte 11 percheziţii la adrese din judeţele Arad, Timiş, Cluj şi Constanţa.
Maramuresul Online
0 Comentarii