CONTRAATAC – Borsenii incearca sa scape de faima rea dobandita in tara

Autoritatile din Borsa au gasit o metoda inedita de a imbina traditiile stramosilor cu obiceiurile invatate de locuitorii orasului prin Italia, Spania sau alta tara in care au plecat la lucru si au organizat o confruntare intre tinerii de... moda veche – care mai obisnuiesc la sarbatori sa imbrace in straie populare, si cei ”cool” din a caror garderoba nu lipsesc blugii si bluzele cu sclipici. Batalia s-a dus in cadrul unui simpozion intitulat "Borsa pe liniile timpului" si a fost arbitrat de primarul Remus Stetco, care a spus ca actiunea va fi organizata anual in 23 aprilie, de ziua Sfantului Gheorghe. 

Imaginea negativa pe care o au borsenii in randul maramuresenilor, dar si in restul tarii i-a provocat pe oficiali sa gaseasca solutii prin care sa isi creasca credibilitatea in lume dar si increderea... in sine. Prin urmare, reprezentanti ai liceului din Borsa, de la Casa de Cultura si Primaria Borsa si-au unit fortele ca sa contracareze publicitatea negativa pe care a avut-o orasul in ultima perioada.

Pe langa prezentari de referate legate de isoria Borsei, realizate de elevii liceului, au fost mai multe momente artistice, iar solistele Mihaela Mihali si Andreea Hojda au interpretat cantece populare. Nu a lipsit elementul surpriza, constand intr-o sceneta in care ”fainii” si cei ”cool” s-au ”ciocnit”. 
Organizarea simpozionului a plecat de la doua motive: prima atestare documentara a orasului Borsa de la data de 2 ianuarie 1365 si imaginea negativa perceputa de cei care nu-i cunosc pe borseni, dupa cum a spus chiar primarul Remus Stetco. El a mai adaugat ca doreste ca simpozionul sa aiba loc anual, de Sfantul Gheorghe, cand este sarbatorita si ziua orasului. ”Vrem sa punem in evidenta lucrurile bune care se intampla in Borsa, vrem ca lumea sa cunoasca traditiile si istoria Borsei”, a spus el.

Borsenii au avut ocazia sa se amuze, pentru ca, de exemplu, elevii au incins si o hora traditionala, dar s-au prins si intr-un ”dans al pinguinului”, foarte la moda acum.

Directorul adjunct al Grupului Scolar Borsa, Ioan Mit, a spus ca s-a dorit contracararea perceptiei negative a borsenilor si a orasului. ”Copiii au fost implicati in cercetarea, cunoasterea si evocarea istoriei orasului. Prin acest simpozion s-a dorit evidentierea faptului ca Borsa are o identitate culturala, economica, politica si a influentat in mod decisiv o serie de evenimente la nivelul Maramuresului Istoric”, a spus directorul adjunct al liceului.



Sursa: eMaramures.ro
Autor: Andrei Sovan















Maramuresul OnlineMaramuresul Online

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii