DE LA CEAUSESCU LA BASESCU – Astazi se implinesc 36 de ani de cand seful statului are titlul de presedinte


La 28 martie 1974, in urma cu 36 de ani, Nicolae Ceausescu a devenit, prin votul unanim al Marii Adunari Nationale, primul presedinte al Republicii Socialiste Romania. Pana atunci, de la proclamarea republicii, seful statului purta titlul de “presedinte al Prezidiului Marii Adunari Nationale”, iar din 1961 si pana in 1974 de “presedinte al Consiliului de Stat”.

Astazi se implinesc 36 de ani de cand in istoria Romaniei seful statului are functia de presedinte. Din 1 decembrie 1947, dupa abolirea monarhiei si proclamarea Romaniei ca republica, seful statului era “presedinte al Prezidiului Marii Adunari Nationale”. In perioada 1961-1974, dupa transformarea Prezidiului Marii Adunari Nationale in Consiliu de Stat, titulatura sefului statului era “presedinte al Consiliului de Stat”.

In 28 martie 1974, Nicolae Ceausescu si-a asumat primul titlul de Presedinte al Romaniei (pe vremea aceea, Republica Socialista Romania), o functie nou creata. Primii pasi ai lui Ceausescu din noua postura au fost sa-i inlature de la conducere pe comunistii fideli lui Gheorghe Gheorghiu Dej (inclusiv pe Ion Gheorghe Maurer, aflat pe atunci in fruntea guvernului).

Practic, dupa 1974, Ceausescu a preluat toate puterile in stat, si-a infaptuit noi insemne ale puterii, sceptrul si esarfa tricolora (reintrodusa). Dupa numai opt luni, in noiembrie 1974, la Congresul al XI-lea al Partidului Comunist Roman, sotia sa devine a doua putere in stat, dand semnalul de inceput al socialismului dinastic.

Inaintea lui Ceausescu, functia de sef al statului a fost detinuta de Mihail Sadoveanu, Constantin I. Parhon, Petru Groza, Ion Gheorghe Maurer, Gheorghe Gheor ghiu-Dej si Chivu Stoica. Dupa Ceausescu, functia de sef al statului a fost detinuta de Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu.







Sursa: Maramuresul Online















Maramuresul OnlineMaramuresul Online

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii