Comuna-martir Moisei isi “ingroapa” istoria.

Grup statuar Moisei (c) eMM.ro
 Monument Moisei (c) eMM.ro
Comuna Moisei se afla intr-o situatie stranie. Cu doi ani in urma, prin Hotarare de Guvern, localitatea a devenit comuna-martir, in onoarea celor ce au fost impuscati in 1944, la retragerea trupelor germano-maghiare din nordul Transilvaniei, in fata contraofensivei sovietice. Astazi, insa, atat casa-muzeu, cat si ansamblul sculptorului Vida Gheza, realizate in memoria martirilor, sunt prohibite turistilor. Printre piesele ansamblului sculptural un localnic vrea sa-si construiasca o casa, iar muzeul e in paragina. Autoritatile locale se plang ca sunt legate de maini si de picioare, orice interventie din partea lor fiind zadarnicita de... lege.    


La 14 octombrie 1944, in doua case din lemn situate la iesirea din Moisei spre Borsa, jandarmii hortisti au asasinat 39 de romani si trei evrei din detasamentele de munca fortata din Muntii Copilasi, de pe granita actuala a Maramuresului cu Ucraina (zona Repedea-Poienile de sub Munte). In amintirea martirilor, a fost ridicat un ansamblu memorial, sculptat de Vida Geza, cu 12 stalpi de piatra ce reprezinta figuri umane sau masti populare morosenesti, iar o casa a fost transformata in muzeu.

Astazi, insa, casa-muzeu e paraginita si mai mereu inchisa. Mai mult, peste drum de muzeu, pe terenul pe care a fost montat ansamblul sculptural al lui Vida Gheza, ocupat de un localnic care sustine ca este al sau, “proprietarul” si-a facut o gradina si si-a pregatit boltari pentru a-si ridica o casa!

"Este cea mai mare nerealizare a mea ca primar... In 2004, am incercat sa restauram (n.r., monumentul), sa ii refac scarile, parcare... Ne-au blocat oamenii, ca e terenul lor, desi toata lumea stie ca in anii '60 s-a dat la schimb teren pe Izvorul Dragos. Am cautat acte, se stia ca s-a dat dublu teren, unii recunosc... Intre timp, terenul s-a vandut. Am cautat la muzeu, la arhive, dar nu putem dovedi ca suntem proprietari! Au incercat sa construiasca acolo o casa, am intervenit, dar mai mult nu pot sa actionez”, spune primarul din Moisei, Toader Stetcu.

Edilul din Moisei spune ca nici in privinta casei memoriale nu are ce face, pentru ca respectiva cladire nu este in administrarea Consiliului Local.

“E o salariata a muzeului, n-am nici n drept de control... Am vrut sa preluam, sa treaca in administrarea consiliului local ca sa intre in normal, dar n-am reusit. Ma doare sufletul ca vin turisti si ne reproseaza ca arata rau, ca nu se face nimic", marturiseste primarul Stetcu.

Acesta recunoaste ca nu stie cum va iesi administratia locala din acest “cerc vicios”...

Sursa: Maramuresul Online



Maramuresul OnlineMaramuresul Online

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. Pacat , Mare pacat.Avem monumente frumoase dar din pacate nu stim sa le pastram si sa le pretuim.

    RăspundețiȘtergere