Macelarii traditiei...la moroseni !


Pag_5_top

Zestrea MaramureÅŸului e vândută, scândură cu scândură peste graniţă * Casele vechi ÅŸi porÅ£ile de altădată ajung material pentru mobilierul englezilor ÅŸi sunt trecute peste graniţă ca lemne de foc * Măcelul tradiÅ£iei a atins cote alarmante, dar nimeni nu miÅŸcă un deget pentru stoparea fenomenului. 


MaramureÅŸul îşi schimbă încet dar sigur faÅ£a, sub privirile indulgente ale autorităţile care par că asistă la o banală “operaÅ£ie estetică”. Peste tot, pe uliÅ£ele satelor pitoreÅŸti de altădată, casele ÅŸi porÅ£ile ce dădeau farmecul MaramureÅŸului sunt înlocuite cu monÅŸtri din beton. Iar de după porÅ£ile de fier, proaspăt vopsite, bătrânii recunosc cu glas stins: “s-au schimbat casele pe la noi. Acum e moda cu euro ÅŸi dolari”. Da, pentru că, pe euro ÅŸi dolari ne “exportăm” tradiÅ£ia ÅŸi pe “euro ÅŸi dolarii” câştigaÅ£i cu trudă în Vest o înlocuim cu case reci ÅŸi mari. 
Rând pe rând, casele de pe Valea Izei au dispărut misterios. S-au strecurat peste hotare, ca lemn de foc, prin două filiere: una din Bârsana, una din ViÅŸeu. TradiÅ£ia MaramureÅŸului a fost cumpărată bucată cu bucată ÅŸi exportată în Spania, Italia, FranÅ£a ÅŸi mai nou, Anglia. Åži nu oriunde, ci în staÅ£iuni de lux din Alpi sau Pirinei. La Chamonix, de exemplu, trei zile de locuit într-o casă moroÅŸenească costă preÅ£ul plătit pentru ea ţăranilor din România: o mie de euro. ÃŽn ultimii ani, prin intermediul celor două filiere au plecat anual din Å£ară circa 100 de case ÅŸi tot atâtea porÅ£i. Au luat drumul staÅ£iunilor de lux? A gaterelor? Nimeni nu ÅŸtie, La un moment dat, un cetăţean străin a sesizat o astfel de tranzacÅ£ie PoliÅ£iei, dar sesizarea a rămas fără niciun răspuns. Dacă respectiva casă nu e inclusă în patrimoniu, activitatea nu e considerată ilegală. Singura portiţă prin care autorităţile pot pune piedici fenomenului e Legea construcÅ£iilor care prevede că nicio casă nu poate fi demolată fără autorizaÅ£ie, ori primăriile din zonele respective nu eliberează decât foarte rar astfel de documente. Dar ÅŸi în acest caz sancÅ£iunile sunt minime ÅŸi aplică rar ÅŸi greu. Iar cum autorităţile au mâinile legate, afacerea din Bârsana nu e singura de acest fel. Un italian a dezvoltat la ViÅŸeu de Sus o afacere similară. Cumpără case vechi ÅŸi le revinde ca parchet sau mobilă în Italia, la familiile bogate. Åžeful DirecÅ£iei JudeÅ£ene pentru Cultură, Culte ÅŸi Patrimoniu Cultural MaramureÅŸ, Ioan MarchiÅŸ a tot explicat că fenomenul a atins cote alarmante ÅŸi chiar a cumpărat o casă veche, pentru a o salva. Dar în lipsa unor reglementări legislative, nu se pot lua măsuri mai ferme. 
Cunoscătorii din domeniu spun că numai căderea pieÅ£ei a redus puÅ£in exportul de case, numai că, mai nou, “băieÅ£ii deÅŸtepÅ£i” din domeniu s-au reorientat: “Se caută lemn vechi, din case, porÅ£i, orice, din care se fac scânduri. Se vând în Anglia, se fac mese ÅŸi scaune pentru PUB-uri. Afacerea e condusă de un tânăr din CrăciuneÅŸti, care cumpără lemnul la metru cub. Dă cam 6-700 de lei pe un metru cub. Cumpără orice, case, grajduri, porÅ£i. Cum nu-s case de patrimoniu afacerea e perfect legală. El cumpără orice, indifertent că sunt case din secolul XVIII sau vechi de doar 40 de ani”. 


Apărătorii caselor vechi 

Una dintre localităţile schimbate radical în ultimii ani e comuna Bârsana. Părinte Urda luptă împotriva exportului de case de mai bine de un deceniu. A ajuns până la primul ministru cereri pentru stoparea fenomenului. Dar nu s-a schimbat nimic. Casele n-au fost nici inventariate, nici salvate. I-a adunat pe săteni, a încercat să-i convingă că acolo, în casele acelea vechi ÅŸi-au crescut pruncii ÅŸi s-au rugat lui Dumnezeu. Degeaba, pentru 500-1000 de Euro, tradiÅ£ia intră în “abatorul” din vest. 




Singura sancÅ£iune 

“Demolarea, dezafectarea ori dezmembrarea, parÅ£ială sau totală, a construcÅ£iilor ÅŸi instalaÅ£iilor aferente construcÅ£iilor, a instalaÅ£iilor ÅŸi utilajelor tehnologice, inclusiv elementele de construcÅ£ii de susÅ£inere a acestora, închiderea de cariere ÅŸi exploatări de suprafaţă ÅŸi subterane, precum ÅŸi a oricăror amenajări se fac numai pe baza autorizaÅ£iei de desfiinÅ£are obÅ£inute în prealabil de la autorităţile prevăzute la art. 4. AutorizaÅ£ia de desfiinÅ£are se emite în aceleaÅŸi condiÅ£ii ca ÅŸi autorizaÅ£ia de construire, în conformitate cu prevederile planurilor urbanistice ÅŸi ale regulamentelor aferente acestora, potrivit legii, cu excepÅ£iile prevăzute la art. 11”, se arată în Legea construcÅ£iilor. Potrivit aceluiaÅŸi act normativ, “executarea sau desfiinÅ£area, cu nerespectarea prevederilor autorizaÅ£iei ÅŸi a proiectului tehnic, a lucrărilor prevăzute la art. 3, cu excepÅ£ia celor prevăzute la lit. b), de către investitor ÅŸi executant” constituie contravenÅ£ie ÅŸi se sancÅ£ionează cu amendat de la 2.000 la 7.500 de lei.  


Sursa: Maramuresul Online

Maramuresul OnlineMaramuresul Online

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii