1.INFORMATII GENERALE.
Vecini: la nord: granita cu Ucraina, la est: judetul Suceava, la sud: judetele Cluj, Bistrita Nasaud si Salaj, la vest: judetul Satu Mare.
Suprafata: 6304 km² (suprafata care reprezinta 2.64% din suprafata tarii).
Populatie: 511.946 locuitori
Orase
Municipii: Baia Mare (resedinta de judet) si Sighetu Marmatiei.
Orase: Somcuta Mare, Baia Sprie, Borsa, Cavnic, Dragomiresti, Salistea de Sus, Seini, Targu Lapus, Tautii – Magheraus, Ulmeni, Viseu de Sus.
Relieful: este predominant muntos, cu inaltimi intre 200 m in depresiuni si peste 2300 m pe culmile muntilor. Relieful muntos format din muntii Oasului, Gutai, Tibles, Maramuresului si Rodnei, ocupand 43% din suprafata judetului. Depresiunea Maramuresului este inconjurata in totalitate de aceste masive. Relieful judetului Maramures este completat de dealuri care fac parte fie din Subcarpatii Transilvaneni, Podisul Transilvaniei sau Dealurile Vestice.
Clima: este temperat continentala, moderata cu ierni foarte reci si veri racoroase. Datorita etajarii reliefului la nivelul judetului se face o diferentiere a temperaturilor si a climei. Temperaturile medii anuale se situeaza intre 8-9ºC in zonele depresionare si 0ºC in zona montana inalta. Vanturile dominante sunt vanturile de vest si sud – vest.
Cursurile de apa: sunt reprezentate de afluentii Tisei: Viseu (cu afluentii Ciser, Vaser, Ruscova), Iza (cu afluentii Mara, Ieud, Botiza) si Somesul in sud (cu afluentii Lapus, Barsau).
2.ATRACTII TURISTICE
Munti
Pietrosu Rodnei – cu o inaltime de 2303 m, este cel mai inalt varf din Carpatii Orientali. Masivul care se afla la o distanta de 10 km de statiunea turistica Borsa, a fost declarata de UNESCO rezervatie a biosferei, fiind cea mai importanta rezervatie naturala de interes botanic, faunistic si geologic din nordul Romaniei. Pe culmile masivului este reprezentat foarte clar relieful glaciar.
Muntii Gutai – sunt munti de tip vulcanic. Cel mai impresionant punct din muntii Gutai este Creasta Cocosului (bloc de andezit). Se afla la o distanta de 12 km de statiunea Baia Sprie.
Alti munti in judetul Maramures sunt: muntii Maramuresului cu o altitudine maxima de 1957 m, varful Farcau, muntii Tibles cu altitudinea maxima de 1839m.
Chei si defilee
Valea Vaserului – este unul dintre cele mai impresionante defilee din Carpatii Orientali, avand aspectul unui canion. Defileul este strabatut pe o distanta de 4.2 km de raul Vaser.
Valea Marei – pe langa frumusetea naturala a acestor locuri, se evidentiaza si arhitectura populara maramureseana reprezentata de faimoasele porti maramuresene, bisericile de lemn si gospodariile maramuresene.
Valea Izei – se intinde pe o distanta de 55 km intre localitatile Vadu Izei si Sacel. Zona este considerata centrul istoric al Maramuresului. Arhitectura maramureseana traditionala ocupa un loc aparte in arta prelucrarii lemnului de pe continent, astfel ca elementul original al satelor din zona, este reprezentat de faimoasele porti de lemn maramuresene, adevarate arcuri de triumf din lemn si bisericile de lemn.
Cascada Puzdrele – se afla in muntii Rodnei la o altitudine de 1520 m. Caderea cascadei masoara 40 m inaltime.
Cascada Cailor – este situata pe versantul nordic al muntilor Rodnei la o altitudine de 1300 m. Cu o cadere de 100 m, cascada este cea mai inalta cascada din Romania. Fiind situata in apropierea statiunii turistice Borsa, accesul spre cascada se face fie pe jos, in plimbare fie cu telescaunul Borsa – Complex.
Lacuri
Lacul Firiza – este lac de acumulare, construit pe raul cu acelasi nume, la o distanta de 10 km de orasul Baia Mare. Lacul a fost construit pentru alimentarea cu apa a orasului, dar in prezent este utilizat si in scopuri recreative de catre populatie.
Lacul Ocna Sugatag – lac sarat cu valoare curativa, s-a format prin prabusirea tavanului minei de sare.
Lacul Costiui – s-a format in acelasi mod ca si lacul Ocna Sugatag, prin prabusirea tavanului mai multor saline din zona.
Lacul Iezerul – este situat in Muntii Rodnei la o altitudine de 1825 m. Lacul Iezer este lac glaciar de 2.5 m adancime, cu suprafata de 3.450 m² si lungimea de 84 m.
Lacul Buhaescu – lac glaciar, este situat in muntii Rodnei la o altitudine de 1890 m. Lacul avand o suprafata de 4.2 ha, este cel mai adanc lac din Muntii Rodnei.
Lacul Albastru – aflat la o distanta de 3 km de Baia Sprie, s-a format in anul 1920 in urma prabusirii tavanului unei vechi galerii de mina. Datorita prezentei sulfatului de fier si a ionilor de cupru, apa lacului are o culoare verzuie, uneori chiar albastra, de aici venind si denumirea lacului.
Rezervatii si monumente ale naturii
Parcul national Muntii Rodnei – a fost infintat in anul 1932, avand o suprafata de 46.399 ha. 3300 ha, din totalul suprafetei Parcului au fost declarate rezervatie a biosferei incepand cu anul 1979, zona fiind rezervatia naturala Pietrosu Mare – Rodna.
Rezervatia naturala Pietrosu Mare – Rodna – situata in apropierea localitatilor Borsa si Moisei, rezervatia ocupa o suprafata de 3300 ha. Rezervatia stiintifica Pietrosul Mare – Rodna are ca scop protejarea faunei si florei salbatice, precum si conservarea habitatelor naturale. Teritoriul muntilor Rodnei inclus in rezervatie, cuprinde cel mai dezvoltat relief glaciar din muntii Rodnei: circurile glaciare (Buhaescu – cel mai mare circ glaciar din muntii Rodnei, Zanoaga Iezerului, Rebra, Zanoaga Mica, Zanoaga Mare).
Rezervatia de cocos de mesteacan Cornu Nedeii – Ciungii Blasinii – se afla pe terioriul statiunii Borsa, in muntii Maramuresului, avand o suprafata de 800 ha.
Rezervatia naturala Padurea Craiasca – se afla in apropierea statiunii Ocna Sugatag, avand o suprafata de 44 ha. Rezervatia situata la o altitudine de 485 m, protejeaza cele mai impresionante exemplare de gorun si zada.
Rezervatia naturala Creasta Cocosului – avand o suprafata de 50 ha, este situata in Muntii Gutai la o distanta de 35 km de orasul Baia Mare. Numele „Creasta Cocosului”
este numele unei coline ascutite de aproximativ 200 m lungime aflata la o altitudine de 1200 m.
Rezervatia fosilifera Chiuzbaia – cu o suprafata de 50 ha, este situata la poalele varfului Ignis (1307 m). Zona este printre cele mai bine conservate flore pliocene din Romania.
STATIUNI TURISTICE
Borsa Statiune balneoclimaterica si de odihna, este situata la o altitudine de 850 m, la poalele Muntilor Rodnei. Statiunea are caracter permanent, datorita posibilitatilor de petrecere a timpului. Statiunea beneficiind de o clima blanda cu o temperatura medie iarna de 8ºC si 20ºC vara, este cautata pentru drumetiile in muntii rodnei vara si practicarea sporturilor de iarna in anotimpul rece. Statiunea are 3 partii din care 2 pentru avansati si una pentru incepatori, dotate cu telescaun si teleski. Borsa beneficiaza si de prezenta izvoarelor carbogazoase, bicarbonate, calcice, magnezice care au efecte terapeutice. Astfel statiunea este cautata si pentru tratamentele efectuate in bazele din statiune.
Izvoare Statiunea climaterica si de schi, este situata pe un platou vulcanic sub varful Ignis la o altitudine de 1003 m, la o distanta de 30 km de Baia Mare. Beneficiind de climat tonic, bogat in radiatii ultraviolete cu o ionizare accentuata a atmosferei, statiunea ofera conditii perfecte de recuperare si de odihna.
Ocna Sugatag Statiune balneo – climaterica, este situata la o distanta de 20 km de Sighetu Marmatiei, pe dealul care desparte Valea Marei de Valea Cosaului, la o altitudine de 490 m, in Muntii Tibles – Gutai. Statiunea era un loc important de extragere a sarii, astfel ca in momentul incetarii exploatarii, apele infiltrate in saline au provocat prabusirea tavanelor si au format lacuri sarate. Ocna Sugatag este renumita datorita apelor sarate care trateaza afectiunile reumatismale, neurologice, ginecologice. Baza de tratament din statiune permite efectuarea de bai calde, hidroterapie, aerohelioterapie, masaj medical etc.
Cavnic Statiune de schi, este situata la poalele muntilor Gutai si Mogosa la o altitudine de 600 – 1050 m, pe cursul raului Cavnic, la o distanta de 32 km de Baia Mare. Mult timp localitatea Cavnic a fost cunoscuta datorita caracterului minier, iar in prezent statiunea are caracter turistic. In statiune au fost amenajate mai multe partii la standarde europene, avand o lungime totala de 7 km. Partiile foarte bine intretinute, dotate cu teleski, telescaun si nocturna atrag anual turisti atat romani cat si straini.
Mogosa
Statiunea turistica, este situata in muntii Gutai, in apropierea orasului Baia Sprie, avand caracter permanent. Statiunea este cautata vara pentru inot si drumetii, iar iarna pentru schi si sanius, statiunea fiind dotata cu partie de schi.
OBIECTIVE TURISTICE ANTROPICE
Turnul lui Stefan – (Baia Mare) apartine de Catedrala Sfantul Stefan, construita in stil gotic in anul 1347 de catre Iancu de Hunedoara. Turnul cu o inaltime de 40 m ofera o panorama unica a orasului.
Bastionul macelarilor – (Baia Mare) este singurul turn ramas din cele 7 care au consolidat centura zidului inconjurator al orasului Baia Mare. Denumit si „Turnul de Munitii” a fost ridicat in secolul al XV – lea. Azi este locul organizarii expozitiilor de folclor si etnografie. Se spune ca aici a fost ucis haiducul Pintea Viteazul la 14 august 1703.
Cladirea Monetariei – (Baia Mare) in prezent cladirea Muzeului Judetean din Baia Mare, a fost construita intre anii 1734 – 1738, servind ca loc de achizitionare a metalelor pretioase si baterea monezilor.
Cetatea Chioarului – a fost construita in secolul al XIII – lea ca cetate de paza, a fost atestata documentar in anul 1319. Cetatea a apartinut voievozilor din Maramures pana la daramarea ei in anul 1718, de tunurile habsburgice.
Edificii religioase
Biserica de lemn Barsana – cu hramul „Intrarea Maicii Domnului in Biserica”, a fost construita in anul 1720, dar a fost mutata de mai multe ori, pana a ajuns in locul actual in anul 1806. Biserica a fost inclusa in anul 1999 in patrimoniul cultural UNESCO. Picturile originale mai pot fi admirate in naos si sanctuar. Biserica nu trebuie confundata cu biserica noului complex Monahal de la Barsana. Biserica este situata la o distanta de 17 km de Sighetu Marmatiei si 55 km de Baia Mare.
Manastirea Barsana – a fost construita la mijlocul secolul al XVI – lea de catre domnii Dragosesti, care atunci purta hramul „Sfantul Nicolae”. In anul 1791 austriecii au confiscat averea manastirii, si calugarii s-au mutat la manastirea Neamt. Totusi in acest loc s-a pastrat un mic schit. Manastirea este reinfiintata in anul 1993, cand incepe si constructia bisericii noi, a paraclisului si a chiliilor. Complexul monahal de la Barsana este una dintre cele mai frumoase manastiri din Maramures.
Biserica de lemn Surdesti – cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, de rit greco catolic a fost construita intre anii 1721 – 1724. Turnul clopotnita al bisericii cu o inaltime de 54 m a fost cea mai inalta constructie de lemn din Romania si cea mai inalta biserica din lume pana la finalizarea bisericii manastirii Sapanta – Peri. Pictura bisericii a fost executata in anul 1783 de catre Stefan Zugravul.
Biserica de lemn Rozavlea – cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” a fost construita intre anii 1716 – 1720. Biserica a fost pictata in 2 randuri in anul 1775 si 1825, de catre mesterul Ioan Plohod din Dragomiresti. Turnul clopotnita al bisericii din lemn construita pe fundatie de piatra este impresionant.
Biserica de lemn Bogdan Voda – cu hramul „Sfantul Nicolae” a fost construita in anul 1718, iar in anul 2000 a fost declarata monument istoric. Biserica a fost construita din lemn de brad, avand o colectie imprsionanta de icoane pictate pe sticla si lemn, in stilul maramuresean. Este una dintre cele mai frumoase si valoroase biserici de lemn din Romania.
Biserica de lemn Desesti – cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” este construita in anul 1770. Din anul 1999 este pe lista patrimoniului cultural UNESCO.
Biserica de lemn Budesti Josani – cu hramul „Sfantul Nicolae” a fost construita in anul 1643. Primele picturi dateaza din anul 1762. Biserica a apartinut cultului greco-catolic pana la instaurarea regimului comunist, iar din anul 1948 este in posesia Bisericii Ortodoxe Romane. In prezent exista un proces in justitie pentru recuperarea bisericii de catre Biserica Greco Catolica. Din anul 1999 este pe lista patrimoniului cultural UNESCO.
Biserica de lemn Botiza – a fost ridicata in anul 1796. Biserica este renumita datorita icoanelor pictate pe lemn de mesterii locali, ce dateaza din secolul al XVIII – lea.
Biserica Sfanta Treime – a fost construita in stil baroc, de catre calugarii iezuiti, intre anii 1717 – 1720, in orasul Baia Mare. Interiorul bisericii este cu picturi murale, vitralii si mobilier vechi. In prezent este lacas de cult romano – catolic.
Manastirea Izvorul Negru – cu hramul „Sfanta Nascatoare de Dumnezeu Maria” a fost fondata in anul 1672 pe Valea Izvorului Negru, langa Moisei. Picturile care dateaza din anul 1699, au fost in cea mai mare parte distruse. Icoanele de valoare se mai pastreaza si in ziua de azi. In anul 1911, s-a construit o noua biserica si o casa pentru calugari. Hramul acestei biserici este „Adormirea prea curatei Vergura Maria” fiind sarbatorit anual la 15 august.
Edificii culturale
Muzeul Maramuresului – Sighetu Marmatiei – este fomat din sectiile de etnografie, istorie, arta populara si stiintele naturii. Fiecare sectie cuprinde exponate de la gospodarii maramuresene, costume populare, masti, icoane pana la exemplare din flora si fauna judetului.
Muzeul Mineralogic – Baia Mare – a fost infiintat in anul 1989 si prezinta exemplare din mineralele hidrotermale din zona Baia Mare. La parterul muzeului se gaseste expozitia de baza a muzeului, care prezinta alcatuirea geologica a zonei de nord – vest a tarii. Activitatea muzeului se imparte in 3 directii: cercetare – muzeologie, imbogatirea si pastrarea patrimoniului si valorificarea expozitionala.
Monumente şi statui
Monumentul de la Moisei – a fost sculpat initial in lemn, iar apoi in piatra de catre sculptorul Vida Gheza. La data de 14 octombrie 1944 trupele maghiare au ucis 29 romani. Monumentul a fost ridicat in memoria victimelor trupelor maghiare. Monumentul este format din 12 figuri de piatra – 2 chipuri omenesti si 10 masti traditionale maramuresene.
3.ETNOGRAFIE
Judetul impresioneaza prin multitudinea de elemente folclorice si etnografice unice in tara si chiar in lume. Frumusetea etnografiei maramuresene este evidentiata prin obiceiuri populare, costume populare, ceramica, arhitectura lemnului reprezentata de faimoasele porti maramuresene, bisericile de lemn, lazi de zestre etc. Judetul Maramures este impartit in 4 mari zone etnografice si anume: Tara Chioarului, Tara Maramuresului, Tara Codrului si Tara Lapusului.
La Sapanta se afla Cimitirul Vesel – la 18 km de Sighetu Marmatiei. Cimitirul dateaza de pe la mijlocul anilor ’30 fiind opera mesterului Stan Ioan Patras. Faima acestui cimitir, unic in lume, a depasit demult granitele tarii. Numele cimitirului vine de la crucile albastre insciptionate cu poezii satirice. Se spune ca atitudinea vesela a oamenilor in fata mortii este preluata de la daci, care considerau moartea doar o trecere spre o noua etapa, spre intalnirea cu zeul Zamolxes. Timp de 50 de ani artistul Stan Ioan Patras a sculptat, a pictat si a compus poezii satirice pentru sute de cruci.
Vestitele porti maramuresene au ca element de originalitate simbolul Tarii Maramuresului – semnul soarelui. Cele mai frumoase porti se gasesc in satele: Sapanta, Vadu Izei, Desesti etc. Alte centre populare: centru de lazi de zestre si cergi – Botiza; tesaturi si port popular – Viseu de Jos; covoare si impletituri – Bogdan Voda, Sapanta; ceramica rosie nelustruita – Sacel. Satele situate pe Vaile Tisei, Izei, Marei si Viseului formeaza un adevarat muzeu in aer liber.
Sursa: Maramuresul Online
2 Comentarii
Felicitari pentru informatiile detaliate oferite. Sunt de un real folos.
RăspundețiȘtergere...cu placere.
RăspundețiȘtergere