Romanii cer demisia lui Traian ...


La Guvern nu este soare,
Bulevardu-i plin de fum...
Totul pare calm acum,
Dar se-aude vuiet mare,
Peste drum.



Peste 500 de persoane s-au adunat ÅŸi astăzi în PiaÅ£a Universităţii din Capitală pentru a-l susÅ£ine pe fondatorul SMURD, Raed Arafat, pentru a protesta faţă de Legea Sănătăţii, PD-L, Traian Băsescu ÅŸi, în general, faţă de toÅ£i politicienii - „o apă ÅŸi-un pământ". ManifestaÅ£iile s-au extins în mai multe oraÅŸe din România: TimiÅŸoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu MureÅŸ sau Deva.
 UPDATE 19.40 O femeie care participa la manifestaÅ£iile din PiaÅ£a Universităţii a leÅŸinat ÅŸi a fost extrasă din mulÅ£ime. ÃŽn acest moment îi sunt acordate îngrijiri medicale. De asemenea, o maÅŸină a pătruns în rândul protestatarilor aflaÅ£i la Universitate, avansând în masa compactă a protestatarilor. Pe autoturism era fixată fotografia ÅŸefului statului, deasupra căreia stătea scris "Wanted" (n.r. - căutat). Åžoferul a fost oprit de PoliÅ£ia Rutieră. Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al MAI, a infirmat zvonul potrivit căruia ministrul Traian IgaÅŸ a convocat ÅŸefii de arme. Potrivit acestuia, situaÅ£ia nu este una excepÅ£ională, iar numărul jandarmilor nu va fi suplimentat.
UPDATE 19.30 Persoanele care au ajuns, în urmă cu o jumătate de oră, la Cotroceni se întorc în PiaÅ£a Universităţii. Oamenii au stat, timp de 15 minute, la Cotroceni, timp în care unul dintre ei a aruncat o petardă către forÅ£ele de ordine. ÃŽn acest moment, circulaÅ£ia a fost reluată dintre Universitate înspre PiaÅ£a Romană, însă protestatarii forÅ£ează cordonul creat de jandarmi, încercând să blocheze din nou bulevardul Gheorghe Magheru.
UPDATE 19.00 Primii protestatari din PiaÅ£a Universităţii au ajuns la Cotroceni. Oamenii scandează "Jos Băsescu!" ÅŸi "Demisia!". Bulevardul a fost blocat, iar forÅ£ele speciale ale Jandarmeriei sunt pregătite să intervină în cazul în care manifestaÅ£iile devin violente. ÃŽn acest moment, în zonă sunt câteva sute de persoane, însă mulÅ£imea de protestatari se măreÅŸte. Cei care au rămas la Universitate continuă să ocupe bulevardul. Peste 2.000 de persoane se află, în prezent, în stradă.
UPDATE 18.45 „Le recomandăm bucureÅŸtenilor să evite centrul Capitalei în această seară ÅŸi să apeleze la rute ocolitoare. ÃŽn acest moment, toate echipejele de poliÅ£ie rutieră sunt comasate în zona Universităţii pentru a preîntâmpina alte probleme. SituaÅ£ia este una deosebită", a explicat Andrei Codău, purtătorul de cuvânt al PoliÅ£iei Rutiere pentru România TV. CirculaÅ£ia rutieră va fi blocată ÅŸi în zona Cotroceni, unde jandarmii fac pregătiri pentru a-i întâmpina pe manifestanÅ£i.
UPDATE 18.30 Sute de persoane care manifestau în PiaÅ£a Universităţii se îndreaptă spre Cotroceni, unde jandarmii au început deja să monteze garduri despărÅ£itoare pentru a-i izola pe protestatari. Persoanele care au rămas la Universitate continuă să blocheze bulevardul. Traficul rutier este blocat dinspre PiaÅ£a Romană spre Universitate.
UPDATE 18.15: Protestatarii aflaÅ£i în PiaÅ£a Universităţii din Capitală au blocat circulaÅ£ie pe bulevardul Gheorghe Mageru, după ce s-au îmbrâncit cu jandarmii care asigură ordinea publică. DeÅŸi a început paÅŸnic, manifestaÅ£ia a degenerat în violenÅ£e, forÅ£ele de ordine fiind dominate de protestatari. Echipajele de Jandarmerie au fost însă suplimentate, venind ÅŸi echipaje de la PoliÅ£ia Rutieră.
RevoluÅ£ionari, studenÅ£i, pensionari, motocicliÅŸti, copii care n-au absolvit încă gimnaziul, chiar ÅŸi câţiva membri ai organizaÅ£iei „Noua Dreaptă" s-au solidarizat astăzi pentru a cere demisia preÅŸedintelui României Traian Băsescu. DeÅŸi mitingul a început, paÅŸnic, cu mesaje de susÅ£inere a lui Raed Arafat, acÅ£iunea s-a transformat cu rapiditate într-o manifestaÅ£ie antiguvernamentală.
„Demisia, demisia" s-a strigat, cu elan revoluÅ£ionar ÅŸi mult entuziasm, iar protestatarii, mulÅ£umiÅ£i că pot reînvia conÅŸtiinÅ£a civică între români, au decretat: „Traian Băsescu trebuie judecat pentru subminarea economiei naÅ£ionale, genocid ÅŸi trădare" - un verdict ce nu le este străin românilor care-ÅŸi amintesc concluziile Tribunalului Militar ExcepÅ£ional de la TârgoviÅŸte din urmă cu 22 de ani.



„Du-te Băsescu după CeauÅŸescu", „Au murit eroi, nu pentru voi!", „Nu vă fie frică, ÅŸi Băsescu pică!" ori „AÅ£i greÅŸit când ne-aÅ£i umilit", au strigat protestatarii, însă n-a lipsit nici celebrul „IeÅŸi afară, javră ordinară". Pe pancarte mai ingenioase erau agitate mesaje precum „România, raiul hoÅ£ilo, iadul locuitorilor", „Să ne trezim, ca să nu murim", „Jos corsarul" sau chiar texte ample, precum „Jos nenorociÅ£ii care ne fură ÅŸi noi murim de foame cu o pensie de 500 de lei". „Să se strige ca să se reinventeze PiaÅ£a Universităţii, să fie mereu aici, în fiecare zi să facem un forum până pică ăştia", spunea, nemulÅ£umit, unul dintre manifestanÅ£i.
„Pentru voi, pentru această generaÅ£ie, pentru istorie, de asta protestăm! Nu se mai poate, toate păturile sociale sunt afectate. Eu n-am luptat în '89 să pun lacăt la gură noii generaÅ£ii! Nu am luptat să mă conducă oameni cu patru clase. Sunt aici oameni cu două facultăţi, care au ieÅŸit în stradă, care nu mai suportă", ne-a explicat Walter Simions, unul dintre manifestanÅ£i.
La protest a fost adusă ÅŸi chitara cantautorului Cristi PaÅ£urcă, autorul „cântecelor golanilor" intonate de mii de oameni în timpul manifestaÅ£iei din PiaÅ£a Universităţii din 1990. De asemenea, protestatarii au adus ÅŸi caricaturi ale ÅŸefului statului sau imagini care-l prezintă în zeghe ori cu cătuÅŸe.
Deşi iniţial au vrut să mute manifestaţia în faţa Palatului Parlamentului, protestatarii au hotărât să rămână în Piaţa Universităţii din Capitală, ameninţând că nu vor încheia protestele până când Traian Băsescu nu va renunţa la fotoliul de la Cotroceni.

Sursa: Adevarul.ro
Responsabilitatea pentru continutul comentariilor nu apartine MM Online, ci utilizatorilor care le posteaza.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii