Istrate Danci, meteorologul staţiei Iezer, ştie cel mai bine legendele despre lac, dar crede că: „Este o aberaţie ca se spune ca Lacul Iezer e făra fund. Este chiar sus, la 1800 m, la 500 m de staţia meteo. Bătrânii spuneau mai demult că a cazut un bou acolo şi l-au găsit în Marea Neagră. Singura ciudăţenie care ar fi cu Lacul Iezer este că are forma exact ca şi harta ţării. La 50 m dacă urci, deja se vede forma României”.
Se spune că, aflat în vizită în Maramureş, Regele Ferdinand ar fi vizitat lacul şi ar fi îngenunchiat la marginea lui, rugându-se să dăinuie România Mare asemeni locului din Borşa.
Parcul Naţional Munţii Rodnei este desemnat parc internaţional de cǎtre
Comitetul MAB UNESCO, reprezentând o Rezervaţie a Biosferei cu o suprafaţǎ de cca. 3300 ha. Aceastǎ zonǎ este destinatǎ conservǎrii diversitǎţii şi integritǎţii comunitǎţilor biotice vegetale în ecosistemele naturale şi protejǎrii diversitǎţii genetice a speciilor.
Masivul Pietrosul Mare este acoperit cu o vegetaţie de tip alpin şi subalpin ce cuprinde numeroase specii rare, dintre care putem enumera: guşa porumbelului, şopârliţa, pǎiuşul, mierea ursului, floarea de colţ etc. Datoritǎ unui complex de condiţii favorabile, în Pietrosul Mare întâlnim numeroase specii de animale şi pǎsǎri cum ar fi: ursul brun, cerbul, râsul, capra neagrǎ, acvila de munte, cocoş de munte etc.
Mai puteti vedea
Sursa: © Gazeta de Maramureș
2 Comentarii
Asa este. Daca privim cu atentie se pot vedea si orasele Timisoara, Iasi, sau intrarea Dunarii in tara ori raul Tisa.
RăspundețiȘtergereDe ce eşti nesimţit, măăăăăă !? La cîtă carte ştiţ voi, generaţiile istea, dacă priviţ atent vedeţ ce n-o mai văzt nime pîn-amu', deştepţilor !!!
RăspundețiȘtergere