Partia olimpica din Borsa nu va fi data in folosinta nici anul acesta.

Vezi video
Nici in acest an, turistii care vin in Borsa nu vor avea parte de o partie olimpica. Proiectul, demarat in anul 2008, trebuia finalizat la sfarsitul anului 2009, insa nici pana in prezent Guvernul Romaniei nu a alocat banii necesari terminarii lucrarilor. Drept urmare, firma executanta a sistat orice activitate in zona. Asta desi telegondolele au fost deja aduse in Borsa si urcate pe munte, iar lucrarile sunt realizate in proportie de 90%.

Inaugurarea partiei olimpice din Borsa este din nou amanata. Mult trambitatul proiect Luna Ses - Borsa s-a poticnit iar, din lipsa banilor - desi lucrarile sunt gata in proportie de 90% - demostrand inca o data ca in Romania butada " a te ineca precum tiganul la mal" este un adevar trist care se aplica la majoritatea planurilor de anvergura ale statului.

Investitia de 12 milioane euro la partia olimpica a fost trecuta in conservare. Pana acum s-au cheltuit circa 7 milioane euro, iar Guvernul a mai aprobat alocarea sumei de 4 milioane euro. Numai ca acesti bani au fost dati doar pe hartie, sustin autoritatile locale. In realitate, administratia borseana a primit doar un milion de euro. 

"Pana acum s-au investit peste 7 milioane de euro. In anul 2009, Guvernul Romaniei a aprobat o hotarare cu numarul 1026, prin care au fost alocate 4 mililioane euro pentru acest obiectiv, dar, din pacate, am primit un singur milion de euro. Daca am primi diferenta de la aceea hotarire care este in vigoare, probabil ca lucrarea ar putea fi finalizata. La acest proiect a lucrat firma SC Dunarea SA Bucuresti, o firma destul de serioasa care a facut si instalatiile de la Mamaia, Sinaia si Piatra Neamt", a detaliat viceprimarul orasului Borsa, Gavrila Bota.

In acest an, nu s-a lucrat nimic la partia olimpica din Borsa, dar nici la instalatia de telegondola. Firma constructoare a sistat orice activitate in zona pana cand isi va primi banii, desi lucrarile s-au efectuat in proportie de 90%.

"Lucrarile la noua partie, din pacate, s-au sistat anul acesta, nu s-a executat nicio lucrare. Dupa cum vedeti, ne aflam la o altitudine de 1.600 metri la un mare proiect. Acest proiect trebuia sa fie finalizat la sfarsitul anului 2009, dupa cum puteti observa la instalatia de cablu lucrarile sunt finalizate in proportie de 90% ar mai fi necesar montarea gondolelor si a cablului.", a mai spus Gavrila Bota, viceprimarul din Borsa.

Telegondolele au fost deja aduse si chiar au fost urcate pe munte, dar au fost puse in conservare, iar zona este atent pazita de angajatii firmei dar si de cei a primariei.

"Momentan, aceasta lucrare se afla in conservare, este pazita atat de catre constructori, cat si de autoritatile locale. S-a ales aceasta locatie mirifica din muntii Rodnei deoarece in timpul ocupatiei austro-ungare aici era o partie olimpica", a mai spus Bota.

Lungimea instalatiei de telegondola va fi de 2.113 metri. Capacitatea de transport pe o ora va fi de 1.800 persoane. Lungimea partiei olimpice va fi de 2.980 metri, cu o diferenta de nivel de 770 metri si o latime de 60 metri. Pana cand toate acestea vor deveni realitate, schiorii  trebuie sa se multumeasca in aceasta iarna cu celelalte partii de schi din zona.









Sursa: Maramuresul Online
Maramuresul OnlineMaramuresul Online

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii